2012.08.25. 12:13| Szerző: Milupapa

hirek.jpg

"Elértük a jégkiterjedés minimumát: soha ezelőtt nem mértek még ilyen alacsony értéket, mint most" - mondta el Ola Johannessen, a norvég Nansen Környezetvédelmi és Távérzékelési Központ alapító-igazgatója. Hozzátette: az érték, éppen, hogy a 2007-es minimum alatt mozog. A tengeri jégkiterjedési vizsgálatok legkompetensebb szervének tartott amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (NSIDC) csak a jövő hétre várta az öt évvel ezelőtti minimum megdöntését. 

A dán Meteorológiai Intézet (DMI) ábrája azt mutatja azonban, hogy, ha csak egy hajszállal is, de az északi-sarkvidéki tengeri jégkiterjedés mértéke a 2007-es minimum alá csökkent. Az intézmény ugyanakkor a NSIDC szakembereire bízza annak meghatározását, hogy pontosan mikor állt be az új rekord.


 
Az északi-sarkvidéki tengeri jégtakaró folyamatos zsugorodik az elmúlt évtizedektől kezdődően, szabad utat engedve a régió halállománya, olaj- és ásványkincsei, illetve a rajta keresztülvezető kereskedelmi útvonalak kiaknázásának. "Mindez a globális klímaváltozás következménye" - hangoztatta Nicolai Kliem, a DMI jégvizsgálattal foglalkozó részlegének vezetője. 

Az arktiszi tengeri jég kiterjedésének mértéke folyamatosan változik az év során: általában szeptemberben éri el a minimum és márciusban a maximum értékét. A kutatók előrejelzései szerint a régió nyári tengeri jégtakarója a következő évtizedekben teljesen eltűnhet.

Címkék: hírek  |   |  komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása