2012.06.28. 14:38| Szerző: Milupapa

feketelista.jpg

Régóta kering internet szerte egy félelmetes videó egy autóbalesetről, melyet egy lány szelleme okozott. A Portugáliában, egész pontosan Sintra-ban lezajló eseményeket egy kézi kamera is rögzítette. Rengeteg teória, találgatás született az üggyel kapcsolatban, az egyszerűektől kezdve egészen a hajmeresztő elképzelésekig. Vajon valóban megtörtént az eset? Szenzáció, vagy az utóbbi évek legnagyobb szélhámossága? A Legenda vadász megpróbál a végére járni az egyszerre hátborzongató, és érdekes aktának.

 

A szóban forgó felvétel kétségtelenül megkapó, és első ránézésre hiteles. Nem lehet pontosan tudni mikor készült, sem azt, hogy milyen típusú kamerával. Még csak azt sem lehet biztosra megmondani, hogy a világhálóra mikor került fel, egyetlen támpontunk, hogy a Youtube videó megosztó portálra 2006-ban került fel több példányban, és hosszúságban. Még mielőtt a dolgok elébe rohannánk, és bármiféle következtetést vonnánk le sietségünkben, vizsgáljuk meg picit jobban magát a felvételt, és a körülményeket. Hogy mit is látunk a videón, nem túl nehéz összefoglalni. 3 fiatal az éjszaka leple alatt autózik valahol Sintra közelében, miközben egyikük amatőrfelvételt készít kamerájával. Azon tanakodnak, hogy merre menjenek, mivel látszólag eltévedtek.

Később egy az út mentén ácsorgó lányra lesznek figyelmesek. Megállnak és felveszik az ismeretlen stoppost, aki meglehetősen zaklatott állapotban van. A kocsiban utazók kérdéseket tesznek fel neki, amikre jóformán nem is válaszol. Mikor azt kérdezik, merre megy, ő csak annyit felel, hogy arra, egyenesen tovább. Perceken belül aztán magától megszólal. Előre mutat az útra, majd azt mondja, ott szenvedett autóbalesetet, amiben meghalt. Ekkor elszabadul a pokol. A kamera bezajosodik egy pillanatra, s mire a kamerás visszanéz a lányra, annak arcán már a baleset okozta sebhelyek tűnnek fel. A kocsiban ülők halálra rémülnek, végül az autóval feltehetőleg nekiütköznek egy fának, vagy kerítésnek, és mindenki elhallgat.

TeresaFidalgo.jpg

Lássuk, mit tudunk! A baleset valamikor 2006-ban következhetett be, mert bár a felvételen nincsen dátumozás, körülbelül ekkor tájt kezdett el terjedni a világhálón. A helyszín valahol az egyik Sintra városa felé vezető mellékúton lehet, nem tudni biztosra. A felvételen látható személyek nevét mind tudjuk, az anyósülésen ülő nő kivételével. David a kamerás, Tialgo a sofőr, és Teresa az ismeretlen stoppos. Próbáltunk rájönni, vajon miért kamerázhatott David az éjszaka közepén egy mozgó autóban, s logikus magyarázatot aligha találtunk rá. A kételkedők számára ez bizony árulkodó jel lehet, mi azonban nem esszük olyan forrón azt a kását. Várjuk ki a végét. A járműben ülők természetesen viselkednek, sehol sem fedezhető föl színészi játék, vagy megrendezett díszletre utaló elem. Mikor a lányra fókuszál a kamera, s hirtelen elmosódik a kép, az árulkodó jel lehet videó editálás terén jártas emberek számára. Az effekt nem más ugyanis, mint az úgynevezett „Radial Blur” egy kis elkenéssel és forgatással megspékelve. Természetes formájában még nem találkoztunk digitális felvételen ezzel a képzajjal. Továbbá a felvétel több helyen tartalmaz apróbb vágásokat. Ezeket olyan ügyesen elrejtették (elsimították), hogy alig lehet észrevenni, azonban kétségtelenül ott vannak. Ettől még lehet hiteles a felvétel?

untitledoc4.jpg

A baleset következtében két utas elhunyt, csak David élte túl a megrázó találkozást. Felépülése után sem volt képes soha beszélni az aznap éjszaka átéltekről. A rejtélyes lánynak pedig örökre nyoma veszett. Miután internet szerte többtucat helyen lepublikálták a videót, és a hírt, s a Youtube-on 700 ezernyi  látogatót generált magának, megindultak a találgatások. Néhányan tudni vélték mi történt valójában, olyan nevét elhallgató személy is akadt, aki egyenesen azt állította, ismerte az áldozatokat, és az egyetlen túlélőt. Többen azt állították, hogy a baleset hírét a portugál tévében is leadták, ezt azonban soha senkinek sem sikerült bebizonyítania. Sehol nem lehet utána járni, vagy megbizonyosodni ezen információ hitelességéről. A későbbi nyomozás során újabb érdekességek láttak napvilágot. 1983-ban egy Teresa Fidalgo nevű lány szenvedett halálos balesetet azon az útszakaszon, ahol a felvétel is készült. Állítólag Teresa szelleme azóta időnként felbukkan kísérteni az éjszakában az utak mentén. Ennek hatására sorra születtek az elméletek a Sintra-i szellemlány kapcsán, melyek közül az egyik legnépszerűbb úgy hangzott, hogy a videó nem más, mint egy reprodukció, az eredetit a portugál rendőrség archívumában őrzik. Jó ideig nem lehetett tudni, vajon mi az igazság, de a sors úgy látta jónak, hogy végül fény derült a hátborzongató ügy minden részletére. Figyelem, leleplezés következik!

 

A hírhedt felvétel a Sintra-i szellemstopposról nem más, mint egy vírus marketing kampány része. A vírus marketing többeknek ismerős lehet, akik jártasak a Hollywood-i filmek terén. A Word of Mouth Marketing Association szerint a vírusmarketing (Viral Marketing) olyan szórakoztató vagy informatív üzenetek előállítását jelenti, amelyet a fogyasztók érdemesnek találnak arra, hogy továbbküldjenek, általában elektronikus úton (például emailben), így segítve elő exponenciális terjedésüket. Általában ezeket a vírusmarketing videókat internetes terjesztésre illetve megjelentetésre szánják készítőik. Ezeknek különböző okai lehetnek:

 

A hirdető nem vállalja fel a reklámfilmet. Az internet bizonyos értelemben védelmet és anonimitást biztosít, az interneten terjedő reklámot le lehet tagadni, szemben a TV-ben sugárzott reklámmal.

 

A letagadásnak különböző okai lehetnek, többek között a botránykeltés, hogy az emberek beszéljenek az adott reklámfilmről. Természetesen előfordulhat, hogy a reklámot valóban nem a hirdető rendelte...

teresafidalgoelfantasmazz6.jpg

A felvétel hamis. A közelmúltban lelepleződött a csalás. A videó nem más, mint egy kisfilm, melyet egy David Rebordao nevű férfi készített. A címe: „A curva”\”The curve” A filmnek azóta hivatalos website-ja is van, (www.acurva.net) és egy félhivatalos közleményt is kibocsátott a készítő, mely így szól:

 

Üdv mindenkinek! A nevem David Rebordao én vagyok a készítője és producere a „The curve” (A curva) című kisfilmnek. A filmmel kapcsolatos több hónapnyi spekulálás, és fantasztikus teóriák után elérkezett a leleplezés ideje. A weboldalt nektek (rajongóknak, nézőknek) hoztuk létre, hogy mindannyiótok előtt nyilvánvalóvá váljon az igazság, megismerjétek a tényeket melyek a világ legnézettebb Portugál kisfilmjévé tették művünket. Annak ellenére hogy a felvétel több verzióban és hosszúságban fellelhető az interneten, és ingyenesen elérhető számotokra, ezen a weboldalon igényelhetitek a teljes hosszúságú (12 perc) filmet DVD-n.

 

Maga a DVD sok egyéb extrát is tartalmaz. Egy interjút a készítővel, aki bemutatja a film készítésének különböző fázisait, és különféle reakciókat azzal kapcsolatban, hogy a film világszerte ismert lett. Azt is megmutatják, hogyan keltették fel a publikum érdeklődését pusztán azzal, hogy fórumokon beszédtémává tették a rövidfilmet. A dolog rejtélyessége bár szertefoszlott, mégis elmondhatjuk, egy igen érdekes gyöngyszem valósult meg filmes berkekben. A „The curve” tökéletes példája annak, hogy mekkora erő rejlik a vírusmarketingben. A több mint 700 ezer néző, és a témát boncolgató többtucatnyi fórum magáért beszél.

Szerkesztő:
Zavatszki Milán

Címkék: feketelista szellemek  |   |  komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása