2013.11.24. 22:08| Szerző: Milupapa

hirek.jpg

November 28-án ér a Nap közelébe az ISON üstökös, melyet már 2012-es felfedezésekor az évszázad üstökösének kiáltottak ki. A kométa - melynek Facebook csoportja is van - szinte súrolni fogja központi csillagunk felszínét, ha túléli a randevút, elképesztő látványossággá válhat az égen.

A C/2012 S1 (ISON) napsúroló üstököst 2012. szeptember 21-én fedezték fel Vitalij Nyevszkij belorusz és Artyom Novicsonok orosz csillagászok. A kométa üstökös neve egyszerűen C/2012 S1, az elnevezéshez kapcsolt ISON név az oroszországi szervezet neve, ahol a felfedezést tették (International Scientific Optical Network).

A szakemberek az égitestet már felfedezésekor az évszázad üstökösének kiáltották ki a várható fényessége miatt, de 2013 tavaszán elbizonytalanodtak ez ügyben, mivel az objektum az előzetes várakozásoknál halványabb maradt - írta az origo.hu. Az ISON azonban kiszámíthatatlanul "viselkedik"a fényességet illetően, így a finisben - napokkal a november 28-i napközelség előtt - bizonytalanok a szakemberek.


Az üstökös jövő hét csütörtökön a becslések szerint alig 1,2 millió kilométerre fog elszáguldani a Nap fotoszférája felett, melynek hatására borzasztóan fel fog forrósodni. Könnyen lehet, hogy nem éli túl a találkozást, de egy biztos: az utolsó "métereken" rendkívül fényes lesz. Megfigyelni azonban nehéz lesz: a Földről nézve mindössze egy fokra lesz a csillagtól. 

Ha az ISON túléli a Nappal való találkozást, igazi látványosságnak ígérkezik a decemberi égbolton: hosszan elnyúlt, több tíz foknyi csóvára számítanak a szakemberek, mely az amatőr csillagászoknak is ínyencség lesz. A kométa túlélését vélhetően segíti majd az a sebességgel, mellyel száguldani fog: napközelségben mintegy 700 000 kilométer per órával fogja szelni az űrt (összehasonlítva: földkörüli pályára álláshoz 28 480 kilométer per óra szükséges, ez az üstökös napközeli sebességének durván huszonötöde)

Címkék: hírek  |   |  komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása