2012.06.25. 15:12| Szerző: Milupapa

feketelista.jpg

Lenne olyan, aki még nem találkozott az óriás zöldségeket bemutató híres képeslapok valamelyikével? Mai feketelista rovatunkban annak járunk utána, hogy keletkeztek ezek a képeslapok, és hogy mennyi ráció van bennük. Elképzelhető lenne, hogy valóban léteztek, vagy még ma is léteznek hatalmas zöldségek?

 melon.jpg

A válaszunk az, hogy igen. Legalábbis ma már képesek vagyunk előállítani a tudomány segítségével húst, és egyéb szöveteket, miért jelentene gondot óriási zöldségek növesztése? A történelem folyamán nem egyszer előfordult, hogy valami hatalmasra nőtt, ezeket a gyümölcsöket, zöldségeket később aztán a Guinness-rekordok könyvében láthattuk viszont, de a kérdés továbbra is ott mocorog bennünk: Tényleg képesek vagyunk befolyásolni egyes dolgok növekedését, vagy mindehhez nagyobb köze van a szerencsének? 1905 és 1915 között olyan képeslapok jelentek meg, melyek egy hatalmas dinnyét ábrázoltak. A hihetetlen méretűre nőtt dinnyét több kisgyermek rajongta körbe, így lett megörökítve a kép, melyből később a képeslap is készült.

 comp.jpg

Magát a képeslapot az emberek elképedve fogadták, s nem telt bele sok idő, mindenki kíváncsi lett annak eredetére, háttértörténetére. Megindult hát a nyomozás a csak „Melon Party”-ként emlegetett képeslap ügyében. Azelőtt mindenki kizártnak tartotta, hogy valahol ekkora zöldség vagy gyümölcs nőjön. A képen szereplő személyek (gyerekek) egyikét sem sikerült azonosítani, s még mielőtt bárki is a végére járhatott volna az ügynek, újabb képeslapok jelentek meg, melyek óriási hagymákat, borsókat, és egyéb zöldségeket ábrázoltak. Az óriás zöldségekről szóló képeslapok ügye tehát kezdett még érdekesebbé válni, s ahogy ez lenni szokott, rengeteg szakértő és kutató figyelmét felkeltette.

 4203033947_0db0d12472_o.jpg

Az érdem azonban nem az övék volt, hanem az újságíróké, ugyanis először nekik sikerült leleplezniük az ominózus képeslapokat. Sikerült ugyanis kideríteni, hogy ki készítette a képeslapokat. Egy bizonyos Alfred Johnson nevezetű férfi volt felelős a képekért, aki Waupunban született Wisconsinban. Saját bevallása szerint a nyomda is tudott a dologról, és pusztán marketingfogásnak szánták, nem gondolták, hogy a képeslapokat valaha is valaki komolyan veszi. Mikor aztán látták ezek sikerét, már késő volt, nem lehetett leállítani a sajtó gépezetét. Sőt, nem is akarhatták, hiszen ez rendkívüli hasznot hozott nekik. Az összes kép egy kompozit, tehát több különálló fényképből lett összemontírozva. Szédületesen hangzik, de már akkoriban is megvoltak erre a megfelelő eszközök. Figyelemre méltó milyen pontossággal járt el Alfred főleg a „Melon Party” c. képeslap fényképének esetében. Az eredeti képen úgy rendezte el az elemeket és a beállításokat, hogy később gond nélkül rá lehessen illeszteni az utólag odatervezett túlméretezett dinnyét. hasonló képeket még ma is látni az interneten kószálva nagyra nőtt állatokról, zöldségekről és gyümölcsökről. Ezek általában körüzenetekben terjednek, és semmi valóságalapjuk nincs, pusztán jó Photoshop munkák, semmi több. Mindazonáltal léteznek a kelleténél nagyobbra nőtt növények, ezek rendszerint be is szoktak kerülni a már említett Guinness-rekordok könyvébe mint elismert és hivatalos rekordok.


Szerkesztő:
Zavatszki Milán

Címkék: érdekesség feketelista  |   |  komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása