2013.11.23. 01:06| Szerző: Milupapa

hirek.jpg

Az eddig látott legnagyobb gamma-kitörést észlelték a NASA szakemberei. Az egyszerűen Szörnynek elnevezett anomália olyan erős volt, hogy ha Földünkhöz közelebb történik, elpusztulhatott volna a bolygó. A gamma-kitörések, a tudomány jelenlegi állása szerint az Ősrobbanás óta az univerzum legnagyobb energia-felszabadulással járó eseményei - írja a National Geographic. A feltételezések szerint óriáscsillagok gravitációs összeomlásakor, fekete lyukak keletkezésekor, vagy neutroncsillagok, fekete lyukak egybeolvadásakor keletkeznek. Az égen naponta átlagosan egyszer tűnik fel gamma-felvillanás, vannak közöttük alig néhány másodpercesek és percekig tartók is.

Ez év áprilisában a NASA berendezései rekorderős gamma-kitörést észleltek, mely minden eddigi megfigyelt ilyen jellegű erupciónál nagyobbra sikerült. Forrása egy a Napunknál 20-30-szor nagyobb tömegű, központi csillagunknál sokkalta sűrűbb csillag volt mintegy 3,7 milliárd fényévre tőlünk - írta a Daily Mail november 22-én. A NASA asztrofizikusa, Paul Hertz szerint ilyenre száz évenként egyszer kerülhet sor.

A csillagászok azért aggatták a "Szörny" nevet a kitörésre, mert ötször erősebb volt, mint az előtte megfigyelt gammaerupció, melyet 1999-ben detektáltak. A 2013-as esemény olyan intenzív volt, hogy a földi teleszkópok egy rövid villanásként is észlelni tudták.

Amennyiben a rekorder gamma-kitörés közelebb lett volna Földünkhöz, rámehetett volna a bolygónk - áll a cikkben. Vannak olyan vélemények, melyek szerint a földtörténet első nagy kihalását, az ordovícium időszakában (durván 450 millió évvel ezelőtt) tapasztalt eseményt egy gammakitörés számlájára kell írni. A National Geographic cikke szerint a csillagászok számításai alapjánaz elmúlt egymilliárd év során legalább egy gamma-felvillanásnak a Föld közelében, mintegy 6000 fényéven belül be kellett következnie.

Címkék: hírek  |   |  komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása