2012.12.21. 13:13| Szerző: Milupapa

A legújabb svéd kutatások szerint a két dolog között összefüggés található. A kutatás Magyarországon is folyik, a tudósok azt vizsgálják, miként kapcsolódik a molekuláris genetika és az agyi eltérés a kreativitáshoz. A tanulmány a Karolinska Institute-hoz köthető, a kísérletben több millió ember vett részt. Az eredmény megdöbbentő: A kreativitás gyakran egy mentális betegség kísérője.

A kutatások azt igazolták, az íróknál nagyobb az esély a szorongásra, a bipoláris zavarokra (mániás depresszió), skizofréniára vagy unipoláris depresszióra. Az sem kizárt, hogy az átlagnál sokkal nagyobb az esély arra, hogy ezek az emberek öngyilkosok lesznek. A kutatások szerint a táncosok és a fotóművészek is veszélyben vannak, ők is hajlamosak a bipoláris zavarokra. A művészek családjában gyakran előfordulnak olyanok, akik hajlamosak bizonyos mentális zavarokra (anorexia, autizmus stb.)



Érdekes módon a művészlelkek nem hajlamosak a zavarokra. Simon Kyaga, a kutatás vezetője szerint mindez új megvilágításba helyezi a mentális zavarokat. Elméletben, ha máshogy közelítünk például a skizofrénia felé, rájövünk, hogy a beteg kusza, zavaros gondolatai akár egy szenzációs remekmű alapjai is lehetnek. Magyarországon Kéri Szabolcs, a Szegedi Tudományegyetem Élettani Intézetének professzora, az amerikai Rutgers Egyetem vendégprofesszora foglalkozik a témával. A tudós példaként Salvador Dali, József Attila és Gulácsy Lajos életét hozza fel. Állítása szerint a családnak hatalmas szerepe van abban, hogy elősegítse a kreatív gondolkodást.  

Három évvel ezelőtt megjelent tanulmányában már leírta, hogy a Neuregulin 1 gén biológiailag releváns többrétűsége magas intellektuális teljesítményt fölmutató emberek esetében összefügg a kreativitással. A felmérések szerint négy emberből legalább egyet mentális zavarral diagnosztizálnak. A kutatások sajnos még gyerekcipőben járnak, számtalan nyitott kérdés van, amire a tudósok keresik a választ. A híres emberek életrajzát tanulmányozva azonban kijelenthetjük, hogy valószínűleg rövid időn belül hatalmas áttörést érnek el a kutatók. 

Németh Eszter

Címkék: érdekesség  |   |  komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása