2012.08.16. 16:55| Szerző: Milupapa

feketelista.jpg

Egy korábbi cikkünkben már kiveséztük a hírhedt – és sokáig valódinak tartott – fotókat, melyek csészealjakat, vénuszi – és ilyen olyan nevekkel titulált – cirkálókat ábrázoltak. Most szeretnénk még egy utolsó kegyelemdöfést adni az ügynek, legalábbis a jól megérdemelt leleplezést közreadni némi magyarázattal. Nem mai az eset, Adamski körül már régóta forrt hoax téren a levegő, de csak az utóbbi években pukkant ki igazán a lufi.

Egy másik ismert eset 1965. február 26-án történt az Egyesült Államokban, Silver Springsben, melynek látszólag semmi köze nem volt Adamskihez, aztán kiderült, hogy mégis. Ugyanis eleinte sokan helytelenül vagy helyesen, de Madeleine Rodeffer és az ő férje videójaként tartották számon, viszont a tény, miszerint akkor és ott a helyszínen Adamski is jelent volt, csak később kapott sokkal nagyobb hangsúlyt.

adamski5n1.jpg

A három szemtanú épp kocsikázott, amikor észrevették az őket követő tárgyat, mely igen közel merészkedett hozzájuk. Az autó begyorsított, majd mindenki azt kiabálta a másiknak, hogy vegyék elő a kamerát, és azonnal tapasszák az ablakokhoz. Maga Adamski vette fel a felvételt egy 8mm-es kamerával, a felvétel színes, de nem jó felbontású, nem lehet túl sokat kivenni az objektumból. A hajó körül erős zajt lehet látni, amit Adamski később erős elektromagnetikus erővel magyarázott, mely valószínűleg az égi járműből áradt feléjük.

Ne feledjük, Adamski filmezte le a csészealjat. Ez azért fontos, mert körülbelül 10 évvel ezelőtt is ugyanilyen (vagy legalábbis nagyon hasonló) csészealjat sikerült „lencsevégre kapnia”, amiről ugye később kiderült, hogy félig manipulált, félig rajzolt, de lényegében egy lámpabúra volt. A szemfülesebbek már rájöhettek, hogy a videó fake, egyrészt a fent említett tények miatt (Adamski egy szélhámos) másrészt a felvétel stílusának hasonlósága miatt. De mégis, hogy csinálta?

Elsőre megnézve a videót arra gondolnánk, hogy talán valamiféle papírból kivágott, megfelelően árnyékolt alakzat himbálózik a kamera előtt ide-oda. Mindenesetre egy csöppet sem tűnik térbeli alakzatnak, legalábbis nem teljesen. A megoldásra egy japán kutató, Junichi Takanashi jött rá. Ugyanis Takanashinak sikerült egy az egyben reprodukálni a videót, illetve a modellt, amit Adamski megalkotott.

a4.jpg

A kép jobb oldalán látható képkockákon a reprodukciót láthatjuk, míg a baloldaliakon az eredetit. Adamski nagy valószínűséggel egy félbevágott 3D modellt használt a megfelelő illúzió elérése érdekében, amit egyszerűen az autó ablakára (már ha valóban autóban ültek, ahogyan állítják) tapasztott némi ragasztó segítségével.

a5.jpg

Ez megmagyarázza a furcsa mozgást, és a zajokat, és alaktorzulást, amit a felvételen produkál.  Az önmagában nem lenne bizonyító erejű, hogy valaki reprodukálni tudta valaki, viszont ha, figyelembe vesszük, hogy egy nagy szélhámosról beszélünk,  már egészen más a helyzet. Nem mellesleg Adamski maga is elismerte a csalásokat.

Szerkesztő:
Zavatszki Milán

Címkék: ufo feketelista  |   |  komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása