2012.08.08. 10:46| Szerző: Milupapa

hirek.jpg

Korának számos hírességéhez hasonlóan Marilyn Monroe életét sem csupán a rajongói, hanem a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) is árgus szemekkel figyelte: az egykori filmsztár és szexszimbólum halálának ötvenedik évfordulóján azonban az Associated Press hírügynökség hiába kereste a színésznő FBI-aktáit.

A filmcsillagról tárolt adatok, amelyek egy része "külföldi kémelhárítás" címszóval került nyilvántartásba, mindig is vonzották azokat, akik többet szerettek volna megtudni Monroe életéről, így azon nyomozókat is, akik a színésznő rejtélyes halálának ügyében vizsgálódtak.

Az 1962. augusztus 5-én elhunyt híresség halálának ötvenedik évfordulójához közeledve az Associated Press hírügynökség megpróbálta megszerezni az FBI által a színésznőről készített legátfogóbb és legteljesebb aktát. Az FBI szerint azonban már nincsenek a birtokában az iratok, a Nemzeti Levéltár - az ilyen típusú dokumentumok végső nyughelye - pedig szintén nem tud semmit a keresett dokumentumokról. Az iratok erőteljesen megkurtított változata a nyilvánosság számára is hozzáférhető a nyomozóiroda honlapján, amelyen időről-időre közzéteszik a hírességek, kormányhivatalnokok, kémek és bűnözők adatait. Monroe aktája 1955-ig nyúlik vissza és elsősorban utazásaira, kapcsolataira koncentrál, lehetséges baloldali nézetek, illetve kommunista kötelékek után kutatva.

Az akta egészen a halála előtti hónapokig követi nyomon a színésznő életét, számos új adatot, és olyan utalást tartalmazva, amelyek a Norman Mailer által írt Monroe-életrajzban is helyet kaptak: a könyv azon felvetéseket járja körül, amelyek szerint a filmcsillagot a kormány ölette meg.

Monroe halála kapcsán két nagyszabású nyomozást folytattak: egyet közvetlenül a tragédia után, majd 1982-ben a Los Angeles-i államügyészi hivatal is beleásta magát az ügybe. A második vizsgálat során átnézték az összes hozzáférhető nyomozási jelentést, köztük az FBI által a halál körülményeiről készített aktákat, amelyek a hivatal szerint már "erősen cenzúrázottak" voltak. A színésznő boncolását végző Thomas Noguchi szerint valószínűleg soha senki nem fogja megtudni Monroe halálának pontos körülményeit. Egyedül talán az eredeti FBI-akták és a színésznő barátaival készített bizalmas, soha nyilvánosságra nem hozott interjúk segíthetnének a teljes igazság felderítésében - írta a szakember 1983-ban megjelent memoárjában.

Címkék: hírek bűnügy  |   |  komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása