2012.06.26. 21:41| Szerző: Milupapa

hirek.jpg

A walesi Monmouthnál folyó építkezési munkálatok során végzett leletmentő ásatáskor több olyan árkot fedeztek fel, amely egykoron egy masszív épület faalapjainak lehetett a helye.

A 15 méter hosszú, egy méter széles párhuzamos faalapok pontos célja egyelőre ismeretlen, ahogyan pontos koruk és eredeti hosszuk is kérdéses, egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a prehisztorikus időkből származnak. Valószínűleg egy mesterséges tavon átívelő híd lehetett; a szakértők által egyedülállónak nevezett építményhez hasonlót eddig még nem találtak Nagy-Britannia területén, de talán egész Európában sem.

"Ez egy igazi rejtély" - jelentette ki Steve Clarke, a Monmouth Archaeological Society elnöke. Szakemberek szerint a maradványok legkésőbb a bronzkorból valók, de neolitikum koriak is lehetnek, így az akár 6500 éves építmény kétezer évvel is megelőzheti a gízai piramisokat.

A maradványok rendeltetéséről már megindultak a találgatások, de pontosabbat talán azt követően lehet mondani, ha már elvégezték a struktúra radiokarbonos vizsgálatát.


Címkék: hírek régészet  |   |  komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása