2012.06.23. 14:44| Szerző: Milupapa

hirek.jpg

A bioterrorizmus kockázatáról szóló több hónapos nemzetközi vita után az amerikai Science tudományos folyóirat pénteki számában közzétette azokat a kutatási eredményeket, amelyek megmutatták, hogy egy mutáns madárinfluenza-vírustörzs hogyan terjedhet emlősök és vélhetően emberek között is.

A dolgozat részletezi, hogy a Ron Fouchier által vezetett, a holland Erasmus Egyetem Orvosi Központjában működő laboratórium kutatói miként hoztak létre egy H5N1 madárinfluenza-vírustörzset, amely vadászgörények között levegőben terjedve fertőzést okozott.

Nature a múlt hónapban közölte az amerikai Wisconsin-Madison Egyetemen működő, a japán Kavaoka Josihiro (Yoshihiro Kawaoka) vezette kutatócsoport madárinfluenzáról szóló tanulmányát a témában, amelyet előtte hónapokig visszatartottak az amerikai kormány azon aggodalmai miatt, hogy a biológiai fegyverviselést hirdető terroristák visszaélhetnek a benne szereplő adatokkal.

Az amerikai kormány biológiai biztonságért felelő tudományos tanácsadó testülete, az NSABB decemberben kért meg két vezető tudományos lapot - az amerikai Science-t és a brit Nature-t-, hogy mellőzzék a kutatási részletek közlését a laboratóriumban génmérnökséggel létrehozott, emlősök között is terjedő mutáns madárinfluenza-vírusról, megakadályozandó, hogy azt ártó szándékkal elő tudják állítani. A tanácsadó testület azonban április elején, a dolgozatokat jegyző holland és amerikai kutatócsoport átdolgozott tanulmányainak áttekintése után úgy döntött, hogy jelenlegi formájában közzé kellene tenni a mutáns influenzavírusokkal kapcsolatos két tanulmányt.

Az amerikai kormány által támogatott két kutatócsoport - a hollandiai és az amerikai - laboratóriumban genetikai módosítással olyan mutáns H5N1 vírust hozott létre, amely vélhetően könnyen terjedne emberek között is. A madárinfluenza-vírus vad törzsei embert nagyon ritkán, csak a szárnyasokkal való együttélés során fertőznek meg, emberről emberre ezek a vírusok nem terjednek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint 606 madárinfluenzás esetről és 357 halálozásról tud 2003 óta.

"A vírus nem ölte meg a vadászgörényeket, amelyeket aeroszolos úton megfertőzött" - emelte ki Fouchier, aki többször hangsúlyozta már, hogy kutatásai veszélyeit eltúlozta a média.

A holland kutatócsoport azt bizonyította be, hogy a H5N1 vírus az emberi influenzafertőzés modellezésére szolgáló vadászgörények között igen kevés, már öt mutációt követően a levegőben terjed. A H5N1 anélkül hozott létre fertőző mutáns vírustörzset, hogy más influenzavírussal keveredett volna.

 

Címkék: hírek betegség  |   |  komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása