2012.06.09. 13:27| Szerző: Milupapa

hirek.jpg

Bozsidar Dimitrovnak, a bolgár Nemzeti Történeti Múzeum igazgatójának közlése szerint az elhunytat többször is hasba és mellkasba szúrták, mivel kortársai attól tartottak, hogy a halott vámpírként kel ki a sírból - olvasható a Novinite.com angol nyelvű bolgár hírportálon. A szakértő szerint a férfi művelt személy lehetett, esetleg gyógyító, s az ilyen embereket általában gyanakvással kezelték a középkorban. A sírt a templom apszisa mellett fedezték fel, ami arra utal, hogy nemesemberről lehet szó.

Míg Szozopolban ez az első vámpírsír, Bulgáriában már száznál több hasonló temetkezést fedeztek fel az utóbbi években - írja a távirati iroda.

"Életükben ezekről az emberekről azt feltételezték, hogy az ördöggel cimborálnak, így megpróbálták meggátolni, hogy haláluk után vámpírrá váljanak és tovább kínozzák embertársaikat" - magyarázta Bozsidar Dimitrov, aki érdekességként megjegyezte, hogy az összes vámpírsírban férfi nyugodott.

Maga a vámpír szó (szláv eredetű, jelentése vérivó) viszonylag rövid múltra vezethető vissza, azonban évezredekre visszamenőleg szerepel majdnem minden kultúrában olyan tevékenység, amit ma a vámpír fogalomkörrel azonosíthatunk. A vámpírokat, vagy szerbül upirokat, illetve románul moroikat, strigoikat, könnyű felismerni, ha ismerjük a módját. Ez a módszer, a boszorkányüldözések idejében, igencsak ismert volt Európa- szerte: éjjel, a temetőkben, fekete lovat vezettek körbe a sírokon keresztül, s ha a ló megtorpant valamelyik sír előtt, s nem akart átugrani, akkor ott volt a kárhozott lélek. Másik jele a gonosznak, ha a sír teteje besüllyedt, mivel a vámpír elhagyta azt. Esetleg onnan is felismerhetőek voltak a vérszopók, ha a halott (vámpír) teste ép maradt, s hajuk, körmük megújult. Ezt persze csak akkor tudták megnézni, ha kiásták a holttestet. Az ominózus eset tehát nem egyedi, még ma is, és korábban is rengeteg vámpír leletre bukkannak a régészek. A kérdés már csak az, hogy valóban léteztek-e a filmekből ismert vámpírok, vagy mindez puszta legenda?

Címkék: lények vámpír  |   |  komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása